Headland House, Looe

This project involved the construction of a private house for our clients, who wanted to build sustainable new home in South East Cornwall.

The design and construction of the house achieved this through:

• Whole house insulation designed to a high specification, including triple glazing and significantly smaller windows on the north elevation.

• Air-tightness with controlled ventilation and heat recovery.

• Optimum orientation and design for solar gain including; large south-facing glazing with passive heat storage in the form of a visible concrete floor slab. In the main central large living room a very heavy masonry stove sits directly onto the concrete floor slab and forms part of the heat sink either from firing or as part of solar gain. This, apart from two other very small wood burners, is the only form of heating in the building. This orientation also used for solar water heating with a large storage tank.

• Construction materials and methods used to promote sustainability. Unused timber on site was stockpiled as a resource for the contractor during construction and for use as heating fuel for a local farmer. Also the clients, sought out people who needed left-over insulation and building materials.

Ward Williams Associates was appointed to provide Quantity Surveying, Building Surveying and Sustainability Advice.

This project was ‘Highly Recommended’ for the Best Contribution to the Built Environment category at the Cornwall Sustainability Awards 2014.


BACK TO PROJECTS

 

Client

Private

Value

Confidential

Category
Residential